Nouseva

PAMAUS ja Haagan Halkijuoksut


Pohjois-Haagan ympärijuoksu keväällä 1957.  Kuva TJästerberg Helsingin kaupunginmuseo

 

Pohjois-Haagaan perustettu urheiluseura PAMAUS aloitti toimintansa 1957. Seuran perustaja oli meille kaikille vanhoille Pohjois-Haagalaisille tuttu "vislari" opettaja Pentti Myllynen. Vislari sanonta tulee siitä kun hän oli taitava viheltämään eri lintujen ääniä. Pentin vaimo Marjatta toimi myös Tolarin koulu ala-asteen opettajana -50, -60 luvulla. Viipurin evakkoja kun oli (Viipurin Pamaus), siitä varmaan seuran nimi tulee. Seuran toiminnassa mukana oli aktiivisesti myös kirkkoherra Paavo Ensio Norri.


Myöhemmin 60-luvun alkupuolella tuli jalkapallo Pamauken kuvioihin mukaan, kun Mannion Pekka tuli seuraan. Pamaus ja Pohjois-Haaga seura järjesti muutamana vuotena talvitapahtumia. Näistä löytyy valokuvia kirkon takana olevalla kentällä olevasta tapahtumasta 1968, löytyy linkistä Galleria / kansio - Wanhat tapahtumat Haagassa. Myllynen toimi aktiivisesti Pohjois-Haaga seurassa ja Pohjois-Haagan yhteiskoulun aikaan saamiseksi alueellemme. Myllysen urheilullisuus tuli hyvin esille, hän järjesti myös hiihtolenkin "Myllysen lenkki".


Pohjois-Haagan ympärijuoksu oli meille Haagan Halkijuoksu. En tiedä kumpi oli oikea sanonta. Juoksut juostiin eri sarjoissa ja eri ikäryhmissä. Oli 6 -8, 9 -10, 11 -12, 13 -14, 15 -16 sarjat. Lähtöpaikkana oli kirkon takana oleva kent. Siitä lähdettiin kaikki yhtä aika juoksemaan pellon laitaa pitkin Haagan hyppyrimäen kohdalta Ohjaajantielle ja mäkeä ylös Näyttelijäntielle. Näyttelijäntieltä alas Thalian aukiolle (mistä valokuva) ja siitä matka jatkui Ida Ekmanintien lenkin kiertäen ja siitä kentälle. Reitin pituudeksi arvioisin noin 2,5km.


Kadun varret olivat aina täynnä katsojia. Isät ja äidit olivat kannustamassa lapsia. Tästä muistan oman juoksuni; - juoksin isompien poikien joukossa alkumatkan ja tultiin talomme Ohjaajantie 5-7 kohdalle. Huusin isälleni -täällä olen!, isäni huusi takaisin, - mene äläkä jää huutelemaan. Kipitin ryhmän kiinni ja tulin omassa sarjassani 7v muistaakseni toiseksi 1957.


Palkintojen jakotilaisuudessa pokaaleja ja lusikoita oli liian vähän, moni jäi ilman. Harmitti minuakin kun en saanut omaani. Sanoivat meille että tulkaa hakemaan myöhemmin Pamauksen toimistolta Ilkantie 13. HS työntekijöiden talo taisi olla missä oli Ilta-Sanomien jakelupiste. Niiden tiloissa Pamaus toimi. Talossa asui aikoinaan kuuluisa HS pilapiirtäjä Kari Suomalainen. Sain palkintoni kaiken vaivannäön jälkeen, otti kyllä päähän kun edes lähdin sitä jälkeenpäin hakemaan. Myöhemmin kouluaikoina 60 luvulla kun olin jakamassa Ilta-Sanomaa Etelä-Haagan puolelle niin lehdet hain tästä jako pisteestä. Soinisen "Ego" Esko jakeli Pohjois-Haagan puolta, en kyllä muista oltiinko samoihin aikoihin jakelemassa. Täältä koulupojat hankkivat taskurahat, kun Ilta-Sanomat jaettiin siihen aikaan kotiin. Markku Poutanen

Jaa Facebookissa