Nouseva

Pohjois-Haagassa oli paljon 50-luvulla vaskikäärmeitäSnadi tarina Edestä ja vaskikäärmeestä

Teerikankaan Glasu dallasi Ohjaajantietä pitkin. Kysyttiin Cissen kanssa missä olet ollut kun ei ole näkynyt; - no olin Skattalla lukemassa tiiliä. Ei heti tsennattu ja lähdettiin skuttaa bräydää paskastidiä.


Ede tuli vastaa, sano menkää puun taakse piiloon. Mulla on makee jyge, kohta saatte skriinaa. Tsiigattiin, Ede stondas suikka päässä ja venttasi ihmisii. Funtsattiin, että mitä nyt? Pariskunta tuli Edeä kohti, kun olivat kohdalla Ede sano hienosti, - päivää. Herra myös otti stetsonin päästä,  ajatteli, - fiksu poika. Säikähtivät kun näki vaskitsan Eden suikassa.
Pariskunta sai kauhean slaagin, hyvä ettei jouduttu soittaa tsirraa. Voi jumatsukka Ede, - huudahti Cisse. Mitä sä meinaat tehdä sille. Ede sano, - vien himaan ja laitan koululaukkuun, sinne mahtuu. Turhaan sitä muutenkin kannan, ei sillä ole kun ritsat ja penaali.


Illalla kun veljekset Ede, Tode ja Julle meni goisaa. Yöllä Ede hiippaili ja laittoi vaskitsan Jullen bunkkaa. Julle pelästy herätessä niin saatanasti ja dyykkas taas Toden lutkuun, Sen takia Todella oli aina lutku glesa,  kun kaikki dyykas siihen. Ede oli nukkuvinaan. Veljekset tsennasi, että syyllinen on Ekku. Ne tempasi Eden ilmaan ja lähtivät partsille roikottaa. Ottivat Edeä nilkoista kiinni pää alaspäin 2 -kerroksesta. Siihen meteliin "kultahammas" heräsi. Tuli partsille, samalla huudahti, - herregud. Näki Eden pää alaspäin ja käärmeen lattialla. Tilanteen joutuivat lopettamaan ja antoivat mutsille taas nitroa.


Muistaakseni se käärme oli loppujenlopuksi laitettu meidän talon "neljänneskilon" postiluukusta sisään. Eihän se sitä varmaan edes huomannut, kun oli aina niin "myötäisessä" sen jentan kanssa. "Neljänneskilon" askelista muuten letkajenkka sai alkuunsa. Stadissa käydessään Jan Rohde näki kilosen ja 1/4kg jauhelihan kainalossa. Neljänneskilo steppaili eteen ja taakse välillä kumpaakin jalkaa sivulle heilutellen ettei mennyt nenilleen. Näistä kuuluisista askelista syntyi hittibiisi, Letkis - Doin` the Jenka, joka julkaistiin 28.11.1963. 


Markku Poutanen

Jaa Facebookissa